Интегрална екология: Растящата класна стая е Зона за откривателско учене от ново поколение

 

Днес, зоната на РАСТЯЩАТА КЛАСНА СТАЯ е истински оазис на красотата, живота и изобилието. Но ЗНАЕТЕ ЛИ, че тази красива градинка е създадена на терен с над 80% ерозия, който приличаше на истинска пустиня, където дори обикновена трева не успяваше да поникне и всеки пореден дъжд отмиваше малкото останала почва, оставяйки кални потоци и свлачища. Световноизвестният пермакултурен дизайнер, Джеф Лоутън казва, че “екологичните проблеми на нашата планетата, могат да бъдат решени със създаването на пермакултурна градина”.

Ние избрахме да създадем именно такава градина, в което да поканим разнообразието на живата природа и да върнем живота в цялото му изобилие на това малко късче земя в двора на училището.

Заедно планирахме и създадохме градината на Растящата класна стая, като приложихме Етиките, Принципите и методите на интегралната екология и пермакултурния дизайн.

Днес, зоната на Растящата класна стая радва окото с десетки ядивни и лековити растения и безброй полезни микроорганизми, насекоми, пчели, пеперуди и дори завърнали се видове пойни птици.

За всички нас, това е успешно взет изпит по приложна екология, в който всички получихме най-високата оценка за нашите усилия - тази на живата Природа - на птичите песни, пеперудите, красивите цветове, дъхавите билки и изобилната органично чиста реколта, която създаваме в сърцето на големия град.

От сърце БЛАГОДАРИМ на:

Благодарим на неуморните и безкрайно изобретателни деца, всеотдайните учители и целия екип на 107 ОУ, родителите и приятелите от УАСО, които отделиха време, сили и повярваха в Растящата класна стая, много преди тя да се появи и да украси и усмихне лицата на всички.

                                                                           

Go to top